Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Πρέπει να απαντιούνται όλα

Με μεγάλη προσοχή διάβασα αναρτήσεις σε blogs και τα σχετικά σχόλια που τις συνόδευαν, γύρω από τις αντιπαραθέσεις που προκύπτουν συχνά και τις αναφορές σε πεπραγμένα του παρελθόντος. Κάποιοι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό η Διοίκηση αναζητά άλλοθι για ελλείψεις ή αδυναμίες της. Είναι όμως πράγματι έτσι;
Νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η διοίκηση οφείλει να δίνει απαντήσεις, όσο δύσκολα ή δυσάρεστα κι αν είναι τα ερωτήματα. Όπως επίσης πιστεύω ότι πρέπει να απαντά με ειλικρίνεια, όσο δυσάρεστες κι αν πρέπει να είναι οι απαντήσεις της για κάποιους. Τέλος, πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν αρκεί να αναφέρεται η διοίκηση σε αυτά που κάνει αλλά πρέπει να αιτιολογεί και αυτά που δεν έκανε, ενώ όφειλε να τα είχε κάνει. Επομένως κάθε ολοκληρωμένη απάντηση έχει δύο σκέλη. Η Διοίκηση αναφέρει τις ενέργειές της, πράξεις για τις οποίες κρίνεται, αλλά αναφέρει και τα εμπόδια που συναντά στην καλύτερη λειτουργία της. Το δικαίωμά της αυτό δεν μπορεί να της το αμφισβητεί κανένας, ασχέτως εάν οι θέσεις της διοίκησης είναι αρεστές ή όχι. Οι θέσεις και τα επιχειρήματα απαντιούνται με θέσεις και επιχειρήματα. Όχι με αφορισμούς, υπονοούμενα και σοφιστείες.
Η πολιτική παράγεται από ανθρώπους οι οποίοι φροντίζουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν συγκεκριμένες πολιτικές. Για τον σωστό σχεδιασμό απαιτείται γνώση, εμπειρία, θέληση για δουλειά και, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω, «χαρακτήρας». Για την υλοποίηση των πολιτικών αυτών απαιτούνται τα απαραίτητα «εργαλεία». Άρα, η αντιπολίτευση σε μια Διοίκηση οφείλει να ασκεί κριτική στις στρατηγικές επιλογές της και με το λόγο της να συμβάλλει στη βελτίωση ή την ματαίωση των επιλογών αυτών, αν κρίνει ότι ζημιώνουν τον τόπο.
Εάν όμως έχεις να αντιμετωπίσεις ως αντιπολίτευση μια δημοτική παράταξη η οποία στοχεύει στα «εργαλεία» που προσπαθείς να εκμεταλλευτείς και να αξιοποιήσεις προκειμένου να προωθήσεις τις πολιτικές σου επιλογές, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Παραδείγματος χάριν: Ερωτάται η διοίκηση τι έκανε για την τουριστική προβολή της περιοχής μας αυτή την περίοδο ή καλεί η αντιπολίτευση τον εισαγγελέα διότι δεν λειτουργούν όπως πρέπει τα κοιμητήρια. Δυο καίρια ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων.
Όταν ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει ως εργαλείο να την προώθηση των πολιτικών της στα παραπάνω ζητήματα την «Τουριστική εταιρεία του Δήμου» κι αυτή δεν είναι ακόμη σε θέση να λειτουργήσει λόγω των απανωτών προσφυγών της μείζονος αντιπολίτευσης, δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό γνωστό στους συνδημότες μας; Δεν πρέπει να κατονομάζουμε όσους ευθύνονται για τις καθυστερήσεις, απλά και μόνο γιατί αυτό ενοχλεί κάποιους οι οποίοι θα μας ήθελαν απολογούμενους;
«Αιχμάλωτοι του παρελθόντος» είναι όσοι μεταφέρουν προσωπικά τους βαρίδια από το παρελθόν στον μέλλον. Αυτό σίγουρα δεν μας αφορά όλους, ακόμη κι αν πρέπει να διαχειριζόμαστε σήμερα στρεβλώσεις τις οποίες κληρονομήσαμε ως άλλο «προπατορικό αμάρτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου