Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ιδιώτες στην καθαριότητα;


Υπέρ της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας τάσσονται ολοένα και περισσότεροι Δήμοι. Αιτία, η οικονομική ανεπάρκεια, η έλλειψη προσωπικού και η αδυναμία προσλήψεων που δημιουργούν  τεράστια προβλήματα με την καθαριότητα. Κυρίως οι παραθαλάσσιες περιοχές, λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που συρρέουν στις παραλίες, πνίγονται στην κυριολεξία από τα σκουπίδια. Καθημερνά δίνουμε μάχη για να μαζέψουμε τα σκουπίδια, και οι περιοχές εξακολουθούν να μην είναι καθαρές λόγω των χιλιάδων επισκεπτών και των περιορισμένων μέσων.

Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα σχετική απόφαση του Δήμου Λαγκαδά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η επιλογή ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτη είναι λύση, καθώς το προσωπικό δεν φτάνει για την αποκομιδή. Δεν γίνονται προσλήψεις, υπάρχει παλιός και ανεπαρκής εξοπλισμός, πολλές φθορές από κακή χρήση. Η επιλογή του ιδιώτη εξυπηρετεί έναν δήμο εφόσον ακόμη και το κόστος δεν είναι μεγαλύτερο. Ο Δήμος μας, ήδη διαθέτει την εμπειρία από μια τέτοιου τύπου συνεργασία φέτος, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ιδιαίτερα θετικά.
Στην απόφαση των δήμων να προβούν σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπως η Καθαριότητα, αντιδρά έντονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους, ΠΟΕ-ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο ανοίγει τον δρόμο στην ανεργία για εκατοντάδες υπαλλήλους που δουλεύουν ως έκτακτο προσωπικό. Αίολο το επιχείρημα, κατά την άποψή μου και καθαρά συντεχνιακό. Σε κάθε απορριμματοφόρο εργάζονται 3 εργαζόμενοι. Είτε αυτοί πληρώνονται από το Δήμο είτε από ιδιώτη. Επομένως, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες, είναι ακριβώς οι ίδιες.
Εκτός βέβαια, από κάποιες «λεπτομέρειες»! Το ωράριο εργασίας, την αποδοτικότητα, την αμοιβή. Παράγοντες που διαμορφώνουν τελικά το κόστος της υπηρεσίας, το οποίο σε κάθε περίπτωση το πληρώνουν οι δημότες μέσα από τα δημοτικά τέλη.  Όταν οι Δήμοι, όπως και ο δικός μας, δίνουν μάχη για να επιβιώσουν και μόλις και μετά βίας πληρώνουν μισθοδοσίες και λειτουργικά έξοδα, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με μεγάλη υπευθυνότητα.  Στην επόμενη διετία, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, προβλέπεται περαιτέρω μείωση των κονδυλίων. Αυτή η επιπλέον μείωση των κονδυλίων τους, καθώς οι περικοπές κατά 35% και 37% που υπέστησαν στους θεσμοθετημένους πόρους τους το 2010, σε συνδυασμό με τα χρέη που παρέλαβαν από τους παλιούς δήμους, έχουν μετατραπεί σε θηλιά που κοντεύει να τους πνίξει.
Είναι η ώρα της ευθύνης λοιπόν και μέσα από αυτό το πρίσμα οφείλουμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα. Κοινωνική πολιτική με δανεικά και διόγκωση των ελλειμμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί, ακόμη κι αν κάποιοι το θέλουν. Ο λόγος; Πολύ απλός, διότι δεν μπορούμε να βρίσκουμε πλέον ούτε και δανεικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου